2009. február 23., hétfő

Touch & Punkt Live Remix feat. Sidsel Endresen (DK, H, ISL , N, UK)

2009.02.21., Szombat, Trafó


A művészek régi vágya mások műveit újraértelmezni ez volt az alapkoncepciója ennek a dupla koncertnek is. Bugge Wesseltoft elég sűrűn jár errefelé és már hozzászoktunk, hogy ő önmagát remixeli újra élőben itt a koncepció az volt, hogy egy csapat játszik 1 órát és videózik majd a következő csapat ugyanebből a hangokból kiindulva ujraértelmezi az előzőek zenéjét. Nem rossz ötlet, de azért nem annyira újszerű.

Az első 40 percben Hildur Gudnadottir (leginkább a Mum és a Pan Sonic zenekarokkal való együttműködései okán ismert) játszott csellón, amelyet legalább 6 torzitópedállal látott el majd ezt keverte meg háttérzenének BJNilsen (S) laptopon. Egy minimalista, repetitiv kellemes hangmintákon hullámzó csellóhang lett a végeredmény különböző szürreális háttérzajokkal. Szóval rá lehetett feküdni a hanghullámra és ringatózni rajta. Kivéve amikor a túlvezérelt hang miatt néha leestünk róla. Sokszor bebúgott és ez az érzékeny fülemet azért zavarta. Nem értettem, hogy a keverő fiatalemberét miért nem. Le kellett volna egy kicsit halkítani, ennyi. Utánna következett Szalóki Ági 10 perces népdal átköltése. Egyszerűen zseniális volt. Nagyon nehéz hangszerek nélkül ilyen szépen énekelni. Sidsel Endresen gyorsan beült elénk meghallgatni. Láthatóan nagyon tetszett neki.

15 perc szünet után a következő zenei stáb a felvett 50 perces hangmintákkal szórakozott és Sidsel Endresen énekesnő improvizált rá. Jan Bang és Erik Honoré kapta szét élőben a hangsávokat és illesztette mesterien össze. Nem sok minden maradt az ereditiből, de nagyon finom irányba mozdították el, sűrűn lüktető ritmusokba és zörejekké. Sidsel a maga szokásos artikulált hangjaival adott hozzá sokat. Zseniálisan csinálták. Nekem ez a rész sokkal halkabb volt mint kellett volna. De ez megint a magányügyem. Egész jól sült el a dolog. Remélem látjuk még őket errefelé.

A videósok pedig ujra felvették a múlt koncert hátterével az újabb koncertet, azt pedig vissza vetítették. Vagyis a múlt és a jelen együtt jelent meg audió és vizuális értelemben is. Érdekes.

BJNilsen (S) - elektronika Hildur Gudnadottir (ISL) - cselló John Aitchison - realtime videó (45’) Szalóki Ági szóló (10’)
Live Remix (N):
Sidsel Endresen - ének, Jan Bang és Erik Honoré - elektronika HC Gilje (N) - realtime videó

Zenei élmény: 9
Hangosítás: 8

Koncert helyszín: 9

Nincsenek megjegyzések: