2009. november 23., hétfő

Mari Boine

2009. November 06, Millenáris Teátrum


"A természet az istenem, a vezetőm és a javítóm. A természet annak a tükre, ami mindannyiunkban megtalálható. Ha nem köt
ődnék a természethez, akkor elvesznék.” mondja Mari Boine.
Norvégia északi, lapföld szülöttje, aki a számi népcsoport hagyományait próbálja átadni azoknak akik be tudják fogadni. Ô a saját népének hagyományait követi mindennapjaiban és eltökélte, hogy a mai zenei nyelven keresztül megmutatja azt a világnak is.
Többször láttam már elôadni de újra és újra meglepetéseket okoz a teljes átszellemültsége és az ôsei sámánhite.
Az új lemezét még nem hallottam, ezért érdekelt mit tudott változtatni az eddigi hangzásán. Sajnos egy nagyon pörgôs és erôs régi szám után egy euroviziós pop számmal folytatta. Majd megint következett egy zseniális rituális ôrület, majd megint egy pop szám. Nem ballada hanem egy szar popszám. Már akkor sejtettem, hogy az új lemez felejtôs, de van annyi jó száma az elôzôkön, hogy végig játszanak egy jó koncertet. Majd kiderült, hogy azért tartogatnak az új lemezen is meglepetéseket. Elkezdett Ole Jom Myklebust trombitás olyat énekelni mint a marokkói berberek, majd rákezdett Georg Buljo és végül Mari Boine is, és megmutatták mire képesek. Majd leestem a székrôl - igen a székröl - mostanában ez a szokás székrôl kell nézni a koncerteket.
Nagyon érdekes, hogy a Norvégiából érkezô zenekaroknak van egy messzirôl kivehetô stilusa, amelyet szerintem nem lehet utánozni. Ezt elôször természetesen Jan Garbareknél lehetett észrevenni majd Nils Petter Molvaer és a többi zenésznél. Mari Boine zenekara is el tudott jutni egy ilyen repetitiv, lüktetô elektronikával szétszabdalt lüktetô ritmusig, majd az ô természetfeletti hangjával át is tudott lápni rajta. Zseniális amit mûvel a nagymama. Közben különbözô madarak életérôl beszélt, majd elénekelt hozzá egy gyönyörû északi balladát. Zseniális este volt az embert el tudta varázsolni a szürke mindennapok után. 2-3 szám kivételével teljesen tökéletes volt a repertoárja, de mondjuk az új lemez szerintem CD-én nem szól nagyot. Gyengécske. De azért várjuk a következôt.

Fellépő zenészek:
Mari Boine - ének, Svein Schultz - basszusgitár, Gunnar Augland - dob, Ole Jom Myklebust - trombita, Georg Buljo - gitár

Zenei élmény: 9+
Hangosítás: 10
Koncert helyszín: 9

Nincsenek megjegyzések: